Вредата от хидрогенираните мазнини

Модерният убиец = хидрогенираната мазнинА

Хидрогенираните масла са масла, които често са здравословни в своето естествено състояние, но бързо се превръщат в отрови чрез преработката, през която преминават. Полезните натурални масла като палмово, соево, царевично или кокосово масло се нагряват при високи температури и се поставят под въздействието на няколко атмосфери налягане. След това се инжектира катализатор за няколко часа. Катализаторът обикновено е метал като никел, платина или дори алуминий. Настъпват промени и увеличаване на плътността на молекулярната структура, така че вместо в течно състояние при стайна температура, вече имаме полутвърдо или твърдо масло. Говорим за частично или напълно хидрогенирани масла.

Какво е транс изомер? Или транс-мазнина?

Транс изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини.

Повечето от транс-мазнините на пазара за хранителни продукти се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, както и маргарини, хамбургери и др. Приготвените във веригите за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс изомери.

Транс изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като “лош”, а понижават тези на HDL-холестерола, който е известен като “добър”. За здравословната диета е важно да се намали приема на наситени мазнини, а транс изомерите и частично хидрогенираните масла трябва да се елиминират изцяло.

Вредни ли са транс изомерите?

Има данни, че транс изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми.
В наши дни не е известно много за биохимията на транс изомерите и как те повлияват например мозъка на зародишите или на децата. Предполага се, че точно тези вредни мастни киселини имат отношение към затлъстяването, различните метаболитни синдроми и диабета. Известно е, че транс изомерните мазнини, не са безвредни дори в минимални дози.

Ето какво добавя Википедия по въпроса за вредите. Отделно от сърдечно-съдовите заболявания има индикации, че приемът на транс мазнини води до много по-широк кръг хронични заболявания. За съжаление има много по-малък научен консенсус(платени научни публикации) за това:

  • Алцхаймер – Изследване публикувано в Архивите по неврология публикувано през Февруари 2003-а показва, че приемът и на наситени и на ненаситени мазнини спомага развитието на Алцхаймер.
  • Рак – Няма научен консенсус относно директната връзка между приемът на транс мазнини и заболяването от рак. Американската Ракова Асоциация твърди, че няма ясни доказателства за това. Наскоро проведено изследване, обаче, доказва ясна връзка между ракът на простатата и транс мазнините. Също така увеличение с до 75% на риска за рак на гърдата е показано от е изложено от френския принос в Европейското Перспективно Изследване на Храните и Ракът.
  • Диабет – Има нарастващо съмнение за връзка между диабер тип 2 и транс мазнините. Отново консенсус няма.
  • Нарушения на чернодробните функции – Транс мазнините се обработват по различен начин от черния дроб. Това навлиза в конфликт с със специфичен ензим(делта 6) който превръща различни мастни киселини в арахидонови киселини и простагландини.
  • Инфертилност – На всеки 2% увеличение на приемът на енергия от транс мазнини за сметка на въглехидратите се наблюдава 73% увеличен риск от овулационна инфертилност…

Препоръчваме ви да прочетете следните статии:

http://www.bb-team.org/articles/3431_transmaznini

http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/179/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86–%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Хидрогенирани(транс) мазнини

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.