Невероятните свойства на лимеца и многобройните ползи от консумацията му

Лимец зърноВсички сме чували, че лимецът е полезен, а нещо, приготвено от лимец, е в пъти по-полезно от нещо с бяло брашно. Знаем ли обаче какво точно представлява лимецът?
Всъщност лимецът, за всеобщо учудване на непознатите, е вид пшеница, но доста различаващ се от днешната хибридна пшеница.
Лимецът е древна култура, която поради икономически причини бива „забравена“ за известно време. Това се дължи на факта, че лимецът се обработва доста по-трудно и дава по-малко добив от обикновената пшеница.
Но за сметка на това хранителните свойства на лимеца са в пъти по-добри от тези на обикновената пшеница и точно затова в наши дни, когато здравословното хранене започва да набира популярност, лимецът отново се завръща на кулинарна почва.
Ето и някои от най-полезните свойства на лимеца. Първо, трябва да уточним, че лимецът е най-древното жито – най-старите останки от лимец са на над 18 хил.години. Лимецът е първоизточникът на пшеницата, която днес консумираме. И затова лимецът е единстената пшеница, която расте в първичния си вид, всички други видове пшеница имат намеса на човешка ръка. Което пък на свой ред означава, че лимецът е здраво растение, което не боледува, затова и не се обрабтва с химикали, за разлика от другите видове пшеница, които още при посяването си започват да се третират с най-различни химикали. Дори да расте в замърсена почва, той не поема отровните вещеста, което е едно от основните му предимства.
Освен това, важно е да уточним, че за разлика от всички други видове пшеница, които са киселинни, лимецът е алкална храна.

Лимец зърно
Лимец зърно

Лимецът съдържа минимално количество глутен, което обаче не предизвиква алергични реакции. Това го прави подходяща храна за хора, страдащи от глутенова непоносимост (цьолиакалия).
Лимецът не съдържа холестерол, но пък от друга страна има свойството да разгражда лошия холестерол в организма, затова лимецът се препоръчва за хора, които имат завишени нива на холестерол в кръвта.
Може би най-важното нещо, което трябва да се знае за тази житна култура, е хранителният й състав. Лимецът е богат на много витамини и минерали – витамини от групата В, витамин Е, калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, селен, желязо и цинк. В състава му има и много антиоксиданти, белтъчини и ненаситени мазнини. Това го прави изключително полезна храна, която трябва да бъде включвана в хранителния ни режим всеки ден.
Лимецът е богат на фибри, което го прави подходящ за хора със забавен метаболизъм и хора, страдащи от проблеми с обмяната на вещества. Лимецът подобрява храносмилането и усвояването на храната. Оказва положително влияние на стомашно-чревния тракт и подпомага дейността на отделителната система. Заради това пък лимецът подпомага борбата с килограмите, като ускорява метаболизма и снабдява организма с важни микроелементи. Освен за отслабване се препоръчва и за профилактично прочистване на кръвта, черния дроб и бъбреците.
Лимецът се препоръчва за хора, страдащи от проблеми със сърдечно-съдовата система, защото регулира кръвното налягане, кръвната захар и лошия холестерол. Това го прави подходяща храна и за диабетици.
Най-старото жито на света оказва благоприятно въздействие върху зрението и цялата нервна система, подобрява работата на мозъка.
Консумацията на солети от лимец Лимецки води до пристрастяванеУспешно се използва за детоксикация на организма, като подпомага изхвърлянето на токсините и отровните вещества от тялото. Подобрява имунната система и допринася за здравината на костите.
С редовна консумация на лимец си осигуряваме и красив външен вид – подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата, което е важно за всяка дама.
Още един плюс за лимеца – въздейства върху хормона на щастието, защото след консумация на лимец човек се чувства по-спокоен и радостен, с приповдигнато настроение.
Като заключение – ежедневната консумация на лимец ще ни направи по-здрави, по-слаби, по-красиви и дори по-щастливи.