Какво е спелта и защо в LimezZzki има квас от спелта, а не мая?

Кълнове лимец
Кълнове лимец

За да обясним защо в LimezZzki има квас от спелта вместо мая, то трябва първо да обясним какво точно е спелта, какво е квас и каква е разликата между квас и мая, макар и повечето от вас да са наясно.
С най-прости думи – квасът е естествен набухвател, първоначалната древна форма на маята. Квасът е естествената ферментация на тестото при приготвяне на хляб. Квасът е онази жива, природна, естествена мая, с която бабите ни са приготвяли хляб. Квасът се приготвя от брашно и вода, които с помощта на бактериите от въздуха ферментират, оживяват и създават природна закваска. Така образувалите се квасни бактерии преработват сложните въглехидрати на пшеницата и ги правят по-лесно усвоими от човека. Хлябът, приготвен с квас, е хранителен, полезен и богат на витамини.

Финно смлян лимец
Финно смлян лимец

Само че захващането на кваса и след това приготвянето на хляб с квас отнема много време, което е и причината да се създаде изкуствен квас или днес използваната от почти всички – мая. Повечето производители на хляб и продукти, нуждаещи се от набухвател, вместо природни закваски се използват изкуствено създадени термофилни дрожди – захаромицети. Защо? Защото те се създават по изкуствен начин и не е нужно да се чака часове и дни, за да се захване квас и да се направи хляб с него. Както всички сме наясно, масовите производители искат да създадат и продадат максимално много продукция за максимално малко време, така че използват всички възможни улеснения. Захващането на кваса и приготвянето на продукти с него отнема повече време, струва по-скъпо и затова не се прави от масовите производители. В това няма нищо лошо, стига заместителят, който се ползва, да не е вреден. Само че случаят с маята – термофилните дрожди (маята) съвсем не е такъв. Начинът по който се завъждат тези дрожди е чудовищен – за целта меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н – за справка може да проверите БДС стандарта на хляба.
Защо са опасни тези захаромицети? Те са по-устойчиви от клетките на тъканите и не се разрушават нито в процеса на приготвяне, нито от ензимите в слюнката, нито от стомашните сокове. Именно заради това те унищожават чувствителните и по-малко защитени клетки на организма чрез отделяне на отровни вещества.
Тези токсични вещества действат на плазмените мембрани и ги правят по-лесно проводими – така вирусите и патогенните микроорганизми навлизат по-лесно в клетките ни.

Квас от спелта
Квас от спелта

Термофилните дрожди попадат първо в клетките на хранопровода, после в кръвта. Веднъж попаднали в благоприятна среда, те започват да се размножават в геометрична прогресия и позволяват на патогенната микрофлора активно да живее и да се размножава, тровейки нормалната такава. По този начин се разрушава дейността на всички органи на храносмилането – стомаха, задстомашната жлеза, жлъчката, черния дроб и червата….Ако към това добавим и какво има в брашното за масово производство ( химически обогатено с глутен, набухватели, консерванти, подобрители – за по добър вид и по-дълга издръжливост), нещата стават страховити!
По принцип лигавицата на стомаха е устойчива към киселините, с които се обработва храната. Но ако непрекъснато се приемат храни, в които има такива дрожди, стомахът не може дълго да се противопоставя на това и в един момент започват проблемите – гастрит, който пък може да прерасне в язва, а в най-добрия случай – непрекъснат дискомфорт в стомаха, също така затлачване и запушване на различни каналипо тялото, като кръвоносните съдове, а от там висок холестерол, хипертония, и прочее…

Лимецки са солети от лимец
Опаковка Лимецки 45гр

Можем да продължим още дълго да говорим за маята и вредата й върху организма, но на вас вече ви е ясно защо не искаме в нашите солети LimezZzki да използваме мая. Залагаме на качествени продукти, които не вредят на здравето, а напротив, и маята не е сред тях. Затова и избрахме да използваме квас вместо мая. Квасът прави продуктът, приготвен с него, хранителен и полезен. Той се усвоява по-лесно от организма, преработва се по-лесно и е богат на витамини и минерали, защото квасът е естествен продукт за разлика от маята. Колко ще бъде хранителен квасът и какви вещества има в себе си пък зависи от това, с какво брашно е приготвен. За нашите LimezZzki сме избрали квас от спелта.
Спелтата е вид древна пшеница, която е много по-здравословна и с завишени хранителни качества от обикновената пшеница. В спелтата има повече протеини, влакнини, минерали и витамини от обикновената пшеница.
За сравнение – има два пъти повече витамин А и витамини от В-комплекса, фосфори и белтъчини. Още един плюс в графата на спелтата е, че в нея има минимални количества глутен.
Подобно на лимеца, спелтата има особености при отглеждането. Тя не приема торене – по този начин не може да се увеличава добива на тази култура, което значи, че не е “интересна” за комерсиалните производители. Освен това по този начин не поема и тежки метали.
Комбинирайки брашно от лимец и квас от спелта осигуряваме двойно повече ползи за организма само с едно пакетче LimezZzki. Припомнете си повече за ползата от лимеца. Така хем е вкусно, хем е полезно!