Здравословен чийзкейк в чашка
Когато искате да зарадвате любимите си хора с нещо вкусно, лесно и здравословно… Когато ще идват гости, а нямате много време за десерт… Когато ви се прияде нещо сладко, но се чудите какво точно… Ето една експресна рецепта точно за такива случаи!
На вашето внимание представям един изкусителен чийзкейк. Ама не съвсем.
Защо казвам “не съвсем” – защото в този чийзкейк, няма никакъв “чийз”. Така де, млечният продукт нужен за този десерт не е маскарпоне, нито рикота (които са скъпо, а и невинаги ни се намират подръка), а обикновено кисело мляко (което е достъпно за всички и винаги имаме в хладилника). А нали търсим точно такава рецепта – с достъпни продукти, за която не се налага специално да ходим до магазина, а щом решим да я правим, просто започваме.
Та така, споменах вече киселото мляко, а сега да ви кажа и останалите нужни съставки (за 4 броя):
– 1 пакет Сладки Хапки Двоен шоколад
– 1 с.л. кокосово масло (или краве масло)
– 350 г кисело мляко
– 3 банана
– 2 с.л. мед
– ванилия, какао
Ако искате да се придържате към здравословната версия, използвайте кокосово масло. Но ако нямате под ръка, винаги може да го замените с краве масло.
Киселото мляко най-добре да е пълномаслено или цедено. Ако си подквасвате сами или си купувате отнякъде домашно, това е най-добрият избор.
Със Сладките хапки пък ще направим блата или основата на чийзкейка. Те придават неустоим вкус на кремчето и правят десерта да изглежда много стилно и елегантно.
Както вече казах, приготвянето на този десерт е елементарно. Започваме с основата. Сложете сладките хапки в блендер и смелете на трохи. Към тях добавете мекото кокосово (краве) масло и разбъркайте добре.
Разпределете бисквитената смес на дъното на 4 красиви чаши.
Може да направите основата на чийзкейка и с кокосови Сладки хапки, но така няма да се отличава на пръв поглед – с двойния шоколад определено изглежда по-добре.
След това се заемаме с крема – сложете бананите (напълно узрели) в купа и ги намачкайте с вилица. Към тях добавете млякото, меда и ванилията. Разбъркайте добре. Разделете сместа на две и в едната сложете какао. Така вече имаме два вида крем – бял и кафяв.
*Бонус – ако искате може да подсилите вкуса на двата крема – като към белия добавите шепа натрошени кокосови Сладки хапки, а към кафевия – натрошени шоколадови Хапки. Така ще стане оооооще по-вкусно!
След това вземете чаши, наклонете ги леко настрани и сипете от белия крем внимателно, така че чашата да се напълни на половина, но по диагонал. Намерете начин да подпрете някак чашите и да ги приберете в хладилника за кратко, за да стегне белия крем. След това извадете и допълнете с кафевия. После отново приберете в хладилника, докато дойде момента на хапване!
*Ако ви се яде десерт на момента и нямате време да чакате – вместо да правите блат, просто начупете бисквитките в крема и хапвайте веднага. Ефектът не е същият определено, но пак е вкусно!
Ще ви предложа и още един начин на поднасяне, който аз лично не се сетих да изпробвам, когато правих чийзкейка, но сега го предлагам на вас и се надявам да го изпробвате и да изпратите снимки на творенията си. Първо избирате дали ще ползвате Сладки хапки двоен шоколад или кокосови Сладки хапки. В зависимост от това решавате какъв ще бъде кремът, така че да са различни цветове. Тоест, ако ще ползвате кокосови Хапки, оцветявате целия крем с кафяво. Ако ще ползвате шоколадови Хапки, оставяте го бял. И ето как подреждаме десерта – на дъното слагаме от блата, после няколко лъжици крем. Оставяте за малко да стегне и слагате втори слой от бисквитения блат и още крем. Завършвате по ваше желание с блат или крем. Така десертът ще прилича по-скоро на торта отколкото на чийзкейк, но съм напълно убедена, че ще изглежда фантастично! Ще чакам някой от Вас да се осмели да го направи и да изпрати снимки (а в замяна може да получи някое друго пакетче сладки).